Testler > Türkçe Taramaları > Türkçe Tarama 09
Aşağıdakilerden hangisi, "Anlatımı nesnel bir nitelik taşıyor." cümlesine anlamca en yakındır?
I. Sağlımız için gerekli olan besin maddelerinin bir bölümü sebze ve meyvelerde bulunur.
II. Kızartma, sıkma, kesme, tuzlama gibi işlemler yiyeceklerin besin değerini düşürür.
III. Vücudumuz için gerekli besin maddeleri belirlenmeli, aynı besini aynı ölçüde içerenlerin ucuz olanı seçilmelidir.
IV. Simit, poğaça, açma, tost, kek gibi yiyecekler yalnızca karbonhidrat yönünden zengindir.
Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde düşünce "eksiksiz ve belirli bir kesinlikle" anlatılmıştır?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişinin iç dünyasına özgü nitelikler ağır basmaktadır?
"Romanlarda 'alçak gönüllülüğün' insana neler kazandırdığı çok işlenmiştir de neler kaybettirdiği üstünde pek durulmamıştır."
Bu yargıdakine benzer bir olumluluk-olumsuzluk ilişkisi aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?
"Genç sanatçı, getirdiği yeni ses ve seçkin hikâye tadıyla, hikâyeciliğimiz: için şimdiden, daha bu ilk kitabıyla bir kazanç sayılmalıdır." cümlesinde "şimdiden" sözü hikâyecinin hangi yönünü belirtmektedir?
"Her nedense bir hikâye seçin 'Roman öğeleri taşıyor, romancı tavrıyla yazılmış' derseniz, bu övgü sayılır da bir roman için 'Hikâyeci kaleminden çıkmış, hikâye özellikleri ağır basıyor.' derseniz, yergilerin en acımasızını yaptığınız sanılır. Kuşkusuz yanlıştır bu."
Bu parçada yanlışlığından söz edilen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
"Beni genel değer yargılarıyla anlamaya çalışanları anlayamam." der Yahya Kemal. "Ben bir sanatkârım, bir sentezim. İklim, çevre, kültür, zaman hepsinin oluşturduğu bir sentez. Yani sadece kendime benzerim."
Kendisinden böyle söz eden bir sanatçının ağır basan niteliği aşağıdakilerden hangisidir?
"Memduh Şevket Esendal, sanatçıları, 'toplumun önünden gidenler ve ardından gidenler' diye ikiye ayırıyor. Birincilere 'topluma ışık tutanlar', ikincilere de 'ayna tutanlar' diyor."
Aşağıdaki görüşlerden hangisi "toplumun ardından giden" bir romancı tarafından benimsenemez?
Bir kıyı kahvesinin önündeydi vapurumuz. Sait Faik 'Şu kahveyi anlatmak istersen söze nereden başlarsın?' dedi. 'İlk gözüne çarpan şeyler nelerdir? Sınav sorusu gibi bir şeydi. Birden şaşırdım; kahvenin duvarına asılmış İran Şahı ile Atatürk'ü gösteren renkli resimlere güzüm takıldı: 'Bu resimlerle başlarım, sonra kahvenin içindekileri anlatırım.' dedim. Sait kızdı, 'Hikâye, duvarda değil, orada oturan İhtiyar adamda.' dedi."
Aşağıdakilerden hangisi, Sait Faik'in anlatmak istediğine ters düşer?
"Alaine, yazılarında kendi kanılarını aşılamaya kalkmıyor. Onu okurken birçok konuda onun gibi düşündüğümü görüyorum. Dediklerini yanlış bulduğum, sinirlendiğim oluyor. Gene de kitabı kapatmıyorum, kapatamıyorum. Beni, kendi düşüncelerimi, kanılarımı incelemeye götürüyor çünkü. Okurunun inandıklarım, kanılarım pekiştiriyor. Kendi açıldıkça, karşısındakini de açıyor."
Paragrafa göre, bu yazarın yazılarında, aşağıdaki niteliklerden hangisi yoktur?
Sonuçları Al | Tekrar Başlat | Benzer Türkçe Taramaları |
NOT: Testlerin cevabını görebilmek için soruya ait şıklara tıklayınız.